Přejít k obsahu webu

Křesťanství

8 února, 2014
by

křesťanství

komentářů 25 leave one →
  1. Dominik permalink
    10 května, 2014 15:18

    Hlavní problém je v tom, že zde všichni pod pojmem „křesťanství“ vidí římský katolicismus, tedy křesťanství tak, jak se vyvinulo na západě. Západní křesťanství však bylo zásadně změněno římskou společností a morálkou. Pohanští Římané byli dobyvačný národ, který se cítil být nadřazený „barbarům“, tedy všem ostatním národům, které dobýval a podřizoval své kontrole. V jistou chvíli Římané sice formálně přijali křesťanství, ale ponechali si své původní agresivní a dobyvačné postoje. Agresivita římské církve nebyla způsobena křesťanstvím, ale naopak tím, že římská církev přijala myšlení pohanského Říma. Všimněte si, že východní Církve (pravoslavné), které nebyly pod přímou nadvládou Říma, se nikdy neprojevovaly takovým stupněm agresivity jako římská církev. Stejně tak v Pravoslaví nebyla Inkvizice nebo upalování čarodějnic. Západní křesťané jsou dědicové agresivního pohanského Říma, který byl pouze neuměle natřen na „křesťansko“.

  2. Pagan permalink
    11 března, 2014 12:24

    Obrázek trefný,znám :D
    Jinak k tomu co napsal Ateista.Máte zajímavý pohled,určitě by se s ním dalo souhlasit,ale jsou tu jisté věci,které mi nesedí.Řím předkřesťanský a křesťanský,byl prostě jinak zaměřený proti pohanům.Ten předkřesťanský byl hlavně o nadutosti Ceasara a jeho vlády a tkzv.římské nadřazenosti.O tom,že by ti lidé byli systematicky pronásledováni jen kvůli víře pochybuji.Vždyť i v Římě samotném byli svatyně germánským bohům a bohyním,aby jim dali pocit sounáležitosti a udělali si z nich vazaly.
    Ke křesťanskému Římu-Křesťanský Řím už nebyl ten původní ani svou rozpínavostí a římské provincie byli někdy hodně autonomní a nejednotné,kde moc převzali christizovaní germánští králové.Tam se to vlastně slilo v jedno(hlavně na jihu a západě dnešního Německa).Řím byl slabý.
    Ještě za třetí by jste měl doložit původ toho textu a hlavně kdo jej napsal,protože tohle by Říman nenapsal a připadá mi to jako cílené očerňování.I když nepochybuju,že se to dělo.

  3. Ateista permalink
    21 února, 2014 14:48

    Wolf:
    K oněm výpravám: Antický Řím na takové výpravy vyrážel, aby si zajistil poslušnost a podřízenost porobených národů. Bylo třeba sekat dobrotu a pravidelně platit poplatky. Christianizovaný Řím dělal úplně to samé. Rozdíl byl jen v posunutí mocenského a výběrčího centra z císařského paláce do papežského paláce. Církev také promyšleněji a systematičtěji okupovala porobené národy. Zatímco antickému Římu stačil v příslušné provincii správce a pár kohort či legií, christianizovaný Řím už budoval na okupovaných územích svou vlastní vnitřní správu – arcibiskupství a biskupství. Na ně pak byly napojené fary a kostely. Zatímco antický Řím vybíral od půl procenta do jednoho procenta daní, církev už vybírala desátky – deset procent + pravidelné „dobrovolné“ příspěvky od věřících i v té nejmenší vesnici. Proto byl po celá staletí christianizovaný Řím (Vatikán) nejbohatším mocenským centrem světa. Náboženství, o kterém mluvíte, bylo jen záminkou moci. O morálce se sice mluvilo, a přesto se i podvádělo, smilnilo a vraždilo za katolíků, jako za césarů. V antickém Římě se běžně popravovalo za cizoložství, monogamní manželství bylo oficiálně posvátné. Krádeže byly tvrdě trestány. Židé přitáhnuvší do Říma nepřinesli nic morálně převratného.

    Co se týká náboženství a antického Říma: Keltští kněží, druidové, patřili k vedoucím hnutí odporu proti římské nadvládě a byli proto tvrdě pronásledováni. Nějakou příčinu to tedy asi muselo mít. V ukázce se také píše, že germánský král obviňoval germánského vůdce kolaborujícího s Římem a popichoval jej „ať zase vymůže synovi kněžství u nepřátel“. Syn toho kolaboranta byl totiž kdysi poslán do Říma na „převýchovu“ a učil se tam na kněze. Tato antická tradice „výchovy k poslušnosti Římu“ byla zachována i v křesťanství, viz např. náš Karel IV. Být pohanem, antický Řím bych si proto moc neidealizoval. To samé platí v případě katolíka a christianizovaného Říma. Vždy šlo jen o nadvládu a peníze.

    Pravdou je, že ztráta původních, skutečně evropských kulturních tradic je nenahraditelná. Nahrazení původních evropských národních mýtů židovskými národními mýty mi nepřijde vhodné ani důstojné, a výsledek uměle implantované cizí kultury můžeme ostatně dnes pozorovat kolem sebe. Rozklad všech hodnot. Smutné je i to, že vášniví šiřitelé této cizí kultury, židovských kulturních tradic, vystupují pokrytecky jako antisemité nebo dokonce jako národní obrozenci. Na jejich omluvu dodám, že i tito pronásledovatelé evropských tradic a šiřitelé židovské víry v budoucnu zakusí stejnou bolest tehdejších Evropanů nad ztrátou své identity, čemuž se dosud (dle komentářů na katolických i zdejších stránkách) pouze zpupně smáli. A sice, až se jejich děti budou muset ve škole učit islámskému náboženství a bude zde vládnout šária.

  4. 20 února, 2014 21:31

    Ateista: Zcela souhlasím s tím, že si má každý věřit tomu,čemu chce. Bohůmžel tzv. světová náboženství dosáhla svého rozšíření právě díky ignoraci tohoto pravidla.
    Ta římská tažení bych asi nenazýval „svatá“ ani v úvozovkách, v nich šlo o to, porazit svého nepřítele a mezi nástroje poroby patřilo i vyvrácení jejich kultury a náboženství. Tyto výboje však nebyly motivovány odlišným náboženstvím a ani po nich nenásledovalo obracení přeživších na víru, jak je to specifické pro náboženské války.

  5. Ateista permalink
    20 února, 2014 16:39

    Omluva – text popisuje období necelých 15 let PŘED ukřižováním Krista (zhruba rok 15-17 n.l.).

  6. Ateista permalink
    20 února, 2014 16:19

    Uznávám právo každého na to, osobně věřit v co opravdu chce. O křesťanství i pohanství jsem si už něco přečetl, na křesťanských i pohanských webech. Nedávno se mi do ruky dostaly spisy, které na rozdíl od nábožensky motivovaných názorových online střetů 21. století spatřili světlo světa už před téměř dvěma tisíci léty. Text mne zaujal z těchto dvou důvodů: Na zdejším webu se občas některým (opakuji – občas a některým) pohanům hodil předkřesťanský, antický Řím jako ukázka vyspělosti pohanského světa. Naopak někteří (opakuji – někteří) zdejší křesťané viděli antický Řím jako špatný systém, který musel být nahrazen. Uvedeným pohanům a křesťanům tedy předložím ukázku textu, která jim naznačí, že každá mince má vždy dvě strany. Nejen christianizovaný Řím vyrážel na drsné „svaté“ výpravy proti pohanům, ničit jejich posvátné háje a uctívané pohanské svatyně. Tyto tradice byly evidentně z mnohem starší, ještě předkřesťanské éry a křesťanským Římem (a křesťany samotnými) byli pouze převzaty, či spíše zachovány – pro potřeby rozšiřování/udržování staronového mocenského teritoria. Římský text v předložené ukázce popisuje postup Římanů proti odbojným Germánům, necelých 15 let po ukřižování Krista, a byl sepsán o cca 70-100 let později.

    „Vzpoury nás (Římany) zdržovaly, a zatím nedaleko odsud si vesele žili Germáni. Ale teď římské vojsko spěšným pochodem přejde Caesijský les i opevněnou hranici založenou Tiberiem […] Pátrači přinesli zprávu, že je ta noc pro Germány svátkem a že je věnována slavnostním hodům a hrám. Ráno vojska dorazili k marským vesnicím. Byly postaveny stráže kolem Marsů, jak byli ještě rozloženi na ložích a u stolů a spali beze strachu a bez ochrany hlídek. […] Caesar rozdělí bojechtivé legie na čtyři klínovité šiky, aby tak mohl plenit v širším rozsahu; 50 mil zšíři zpustoší kraj ohněm a mečem. Ani pohlaví ani věk nebudily slitování; postvátné stejně jako světské budovy i nejslavnější svatyně oněch kmenů zasvěcené bohyni Tanfaně byly srovnány se zemí. Vojáci nebyli ani zraněni, neboť vraždili lidi rozespalé, bezbranné nebo jednotlivě pobíhající. […]

    Týž rok přinesl (Římanům) nové náboženské obřady zřízením sboru kněží k uctívání Augusta, jako kdysi Titus Tatius k udržení sabinské bohoslužby zavedl kněžstvo titiovské.

    […] U nich (Germánů) zvítězil Arminius, protože radil k válce. U barbarů totiž čím kdo je odvážnější a odhodlanější k činům, tím se zdá spolehlivějším a zdatnějším v pohnutých dobách. […] Arminia mimo vrozenou prchlivost až k šílenství štvalo pomyšlení, že mu byla uloupena žena a dítě ještě pod jejím srdcem uvrženo v porobu; pobíhal tedy po zemi Cherusků a vyzýval do zbraně proti Segestovi, proti Caesarovi. A nešetřil potupných slov: že to je výborný otec (tehdejší římský císař měl navrhnutý titul „otec vlasti“), veliký vojevůdce, statečné vojsko, jejichž tolik rukou odvleklo jednu slabou ženu; jemu že podlehly tři legie a stejný počet legátů. On ovšem nevede válku zradou ani proti těhotným ženám, nýbrž zjevně proti ozbrojeným mužům. Dosud že je vidět ve svatých germánských hájích římské prapory, které tam zavěsil otcovským bohům. Ať si obývá Segestes (kolaborant se Římany) podmaněný břeh, ať zase vymůže synovi kněžství u nepřátel. Germáni nikdy dostatečně neomluví, že mezi Labem a Rýnem viděli svazky prutů, sekery a togu. Jiní národové, kteří neznají římskou nadvládu, nezakusili popravy, nepoznali poplatky. […] Arminius se dovolával svatého práva vlasti, zděděné svobody a germánských národních bohů…“

  7. vítězslav permalink
    18 února, 2014 10:16

    Pane Wolfe, kdybych byl aspoň za toho misionáře, ale já se dostávám do role vetřelce, a to stopnu. Vy se stejně nepodíváte, jestli jsem se opravdu chlubil, nebo vymaňoval, vy se stejně nepodíváte, že Odin nijak nazván nebyl, zatímco Ježíš byl předtím pojmenován lhářem a štváčem. Navíc to byla otázka, která ani nemusela znamenat odpověď ano. No a na mě je tu příliš rozporů. Tím ale chápejte celý web. Neměl jsem to tak v úmyslu jít do kritiky, mě sem náhodně zavedlo hledání odborných informací kolem genetiky , ale pořád mi z toho vycházejí klukoviny. Tak jsem se rozhodl přihlásit se ke starcům a třeba i těm zhovadilým elitářům, které tak nemáte rád :D Zdravím

  8. 16 února, 2014 20:36

    Můj pane Wolfe-náš respekt je vzájemný. Tys´ pohan jak stehno, já katolík-jsme nepřátelé, antipodi. Ale já své nepřátele ctím, pokud stojí za nějakou úctu. A Ty stojíš. Chováš se ke mně slušně, což je na téhle platformě poměrně unikátní. Ano, můj pohanský příteli, s Tebou bych na pivo šel.
    Pane vítězslave: Ta moje původní replika se dá chápat dvěma způsoby; Buď doslovně, natvrdo, nebo jako obrácení původního hesla ad absurdum. Obě interpretace jsou v podstatě správné.
    Ano, pousmál jsem se, když jsem ten příspěvek otevřel. Jako katolíka mě pochopitelně uráží, jako Ramštajn chápu, že jde o vtip a opravdu mě na pár vteřin pobavil. Takže moje replika je stejně tak protivtipem, jako realitou.
    Ad maiorem Dei gloriam.

  9. 16 února, 2014 15:41

    Vítězslave, tyto stránky nereprezentují žádnou zájmovou skupinu, to se mýlíte.
    Stejně tak se mýlíte v tom, že bych hanil křesťanství. Nenaleznete zde jediný výrok, v němž bych urážel boha kohokoliv, nenajdete žádný, kde bych mluvil o připosranosti jakéhokoliv b(B)oha, jak to činíte vy v souvislosti s Odinem.
    Pokud jsem vás tedy dobře pochopil, vy vnímáte pohanství jako něco překonaného, co se díky svému úpadku před 2000 vyřídilo samo a k němuž se již nemá cenu vracet, ale směřovat dobudoucnosti?
    Jinak vaši intonaci ani řeč těla samozřejmě posoudit nedokážu, nicméně nemám v lásce lidi, co se chlubí – ať už tím, kolik desítek let se pohybují na duchovní cestě, či jaké mají schopnosti.
    Pokud jde o vonrammsteina, s jeho komentáři se tu potkávám léta. v duchovním ohledu stojí, tak říkajíc, na opačné straně barikády, ale vážím si ho jako oponenta a dokážu si představit s ním vést smysluplný dialog i osobně. O vás to zatím říct nemohu. Budu každopádně rád za odpověď na svou otázku.

  10. vítězslav permalink
    16 února, 2014 13:35

    Vážený pane Wolfe, to je právě to, že se vůbec nedivím. U zájmové skupiny s úzkým úhlem rozhledu se opravdu člověk divit nemůže. A vy zájmová skupina jste. Od prosince jsem tu nechal mám dojem tři komentáře, na téma duchovno doslovně pár. Úžasný. A kolik materiálu mám k dispozici já? Víte, pane Wolfe, až budete mít k dispozici moji intonaci hlasu a řeč těla, pak se budeme bavit o emocích. Do té doby je to jenom vaše manipulace, stejně jako ty škatulky. Co když jsem se zrovna chechtal? Co když se vonrammstein chcechtal? – já jen, že jste psal v množném čísle, přestože jeho odpověď byla vtipná. Jaká byla reakce vaše? Vy můžete a my ne?
    Stran mé duchovní cesty mě posuzujete jak sluníčková esoterička. Ty si taky myslí, že duchovní nemůže být tvrdý. Že byste vy sám ve své vlastní emoci nepochopil, jaký je rozdíl mezi Odinem a Odinem? Jeden je modla, víte?
    Hanlivě se vyjadřujete samozřejmě pořád, to mi neříkáte pravdu. A taky se mýlíte v tom, že by mi vadila duchovní podstata starých náboženství, nebo kritika mocensky zneužitého křesťanství. Zarýpal jsem do něčeho úplně jiného, z čeho neustále neustále utíkáte. U pohanství rádi zapomenete, že se dostalo svého času do úpadku, že z něj zbyly jen doslovně chápané personifikace, modloslužebnictví, a že každý úpadek je vystřídán něčím novým. Ale to, že u zrodu každého nového náboženství stojí osvícení lidé, kterým jde jen o to, odvést lidi od modloslužebnictví ke Zdroji, to vidět nedokážete. Nechcete. Úplně jinak vypadalo v Evropě křesťanství před římskými reformami. V takovém Irsku, nebo tady na Moravě určitě. Obrovskou moc získal papež především od franského Pipina a dalších. O franské říši si vůbec myslím svoje. Nikdy takový kmen v pravém smyslu slova neexistoval. Jen sroceniště žoldáků. Kdybyste tady furt nedumali, jak neopakovat staré chyby, aby ta civilizace vypadala jinak… ale toto je furt dokola.
    Inventuru nepotřebuju, budoucnost v náboženství neleží vůbec. Taky mi to tak docela nepřipadá jako pravda, to vaše tvrzení. Zažil jsem vlnu keltománie, po které už neštěkne ani pes. Nyní je v módě panslovanství, řádí nám tu rusofilové, kteří si překrucují výsledky genetické vědy, aby si mohli pojmenovat Praslovanem cokoliv z haplogrupy R, to taky nemůže dopadnout dobře. Křesťané Evropu víceméně ztratili, to je pravda. Já taky netvrdil, že je to naopak.

  11. 16 února, 2014 11:30

    Vítězslav: Od prosince jste tu pár komentářů už zanechal, tak bych vás tu za nového nepovažoval. Že nejste křestan, jste tu už zmiňoval, nicméně vaše reakce na jeho kritiku, pokud lze zmíněný obrázek v sekci Humor takto vůbec hodnotit, se neodlišuje od jejich reakcí, s nimiž se tu setkáváme. Ten obrázek jsem zahlédl jedněch stránkách v angličtině a převzal ho. Osobně mi připadal trefný, proto jsem ho použil v češtině. Že ho shledáváte trapným a ne vtipným, je vaše věc. Každý má jiný vkus.
    K tomu propadlišti dějin – predkřesťanské duchovno desetiletí neustále sílí, zatímco křesťanské vytrvale slábne, tak by to možná chtělo si v propadlišti udělat inventuru :-)
    Vzhledem k Vaší 31 leté duchovní cestě mne např. váš výrok směrovaný k Ódinovi o jeho údajné připosranosti před židokřesťanem překvapují o to více. Vy se třeba za křesťana nepovažujete, my tu ovšem pohanství ctíme, ale stejně ke křesťanství v článcích nevyjadřujeme hanlivě, jak jste si možná jestě nevšiml. Pak se tedy nedivte, když Vás proto k misionářům pro vaši argumentaci někdo řadí.

  12. vítězslav permalink
    15 února, 2014 23:20

    Shaman: jakápak prohra? Tvůj bůh je v propadlišti dějin. Tak nevím, jestli se chudák malý posral z židokřesťana, nebo se nemohl dívat na skutečnou evropskou mocenskou kliku, římsko německou, která křesťamství využila. Navíc její kořínky sahají už do předkřesťanských dob.
    Máš pravdu, že si to Odin udělal sám. Ale při tomto vtipkování byl skutečný význam symboliky ukřižování ponechán stranou a vyzvednut jiný. OK. Tedy jsem na to přistoupil a ponechávám ho stranou i u Odina. To jenom ty si to děláš, jak se ti to hodí, hraješ křivě.

  13. vítězslav permalink
    15 února, 2014 22:43

    Wolf: nejsem křesťan, jak můžu být misionář? Jsem 31 let na duchovní cestě a vždycky jako nezávislý, náboženství nepotřebuju, ale to mi nijak nebrání uznávat a ctít mistry, ať už jejich odkaz skončil v jakémkoliv z nich.
    S tím smyslem pro humor bych mohlříct totéž o vás. Reagujete lehce hystericky. Krom toho, stejně ten humor na kýčovým obrázku postrádá inteligenci.
    A ještě jednu poznámku: jak rádi dáváte nálepku člověku, který je nový a vůbec o něm nic nevíte. Stačí, aby měl jiný názor.

  14. Shaman permalink
    11 února, 2014 13:19

    vítězslav: Odin si to udělal sám. Lháře a štváče z pouště ukřižovali jeho smrtelní spoluobčané. Po tom, co ho (podle křesťanské mytologie) jeho vlastní otec obětoval. I když je údajně všemocný a stačilo přitom „zopakovat“ mene, tekel…
    Ale Wolf má pravdu, i prohru je třeba brát sportovně :-)

  15. satanovy spařený koule permalink
    11 února, 2014 08:27

    No a můj Bůh má přeraženej rypák, monokly jak podšálky ke kávě a pajdá vo berlích. A to proto,že už mě sral tak že sem mu musel dát po tlamě.

  16. morgarath permalink
    10 února, 2014 22:06

    Wolf: jejich „bůh“ má lepší PR, proto má tak horlivé zastánce :-D

    Vítězslav: oběsil, neukřižoval na strom…

  17. 10 února, 2014 20:44

    Opět jste tu pánové misionáři ukázali, jak vám schází smysl pro humor. Trochu života do toho umírání… křesťanství :-))

  18. vítězslav permalink
    10 února, 2014 19:00

    Otázky ne. Jen konstatování.
    Odin ukřižoval sám sebe na strom….Další trapnosti?

  19. morgarath permalink
    9 února, 2014 17:56

    vonrammstein: no tak hurá 😵

  20. 9 února, 2014 02:11

    Můj Bůh vstal po třech dnech z mrtvých, otevřel brány pekel a od těch dob vládne po pravici Otce už přes dva tisíce let. Kde se skrývá Tvůj bůh?

Napsat komentář