Přejít k obsahu webu

Oslava Yule – germánského svátku

21 prosince, 2010
by

Po tisíci letech pod žido-křesťanským jhem je nyní bohužel nutno znovu informovat nordický lid o kontextu našich svátků, aby naše kulturní dědictví nebylo zapomenuto či potlačeno žido-křesťanskými zvyky. Yule /vánoce/ je čas, který si spojujeme s žebírky, vánočním stromkem, ozdobami, dárky, Santa Clausem apod. Nebudu pokračovat dál v tom, s čím se mezinárodní žido-křesťanská moc snaží tento svátek dál spojovat, ale  místo toho vysvětlím, co je skutečně Yule – z čeho pochází…

Yule je nejtemnější období roku, kdy jsou noci nejdelší a dny nejkratší. Je to také doba, kdy se slunce vrací a dny se prodlužují. Tento svátek také slavili naši vzdálení předci; den se stával jasnější, a slunce se vracelo.  Říkalo se mu z prostého důvodu „Yule“ (kolo), protože sluneční kolo (svastika) je naším nejdůležitějším symbolem slunce; život dávající a život chránící síla. Symbolizovalo se obvykle tím, že se zapálilo kolo a nechalo se v plném ohni a plamenech kutálet z kopce. Kromě svátku světla je Yule i svátkem mrtvých a obětí klidu a plodnosti pro nadcházející rok.

Člověk při Yule zpíval a vyzýval mrtvé: „přijďte vy, kdož chcete, a připojte se k těm, co chcete“. Příkladem je, kdy manželka o přicházejícím Yule zpívala a procházela dům. Aby se do domu mohl dostat každý, bylo zakázáno zamykat dveře a okna – měly zůstat otevřené dokořán. Mrtvým se nemělo ve vstupu do domu bránit.

Obrazy a sošky našich předků se pokládaly na viditelné místo, aby se tak připomněli, a každý měl povinnost připít na mrtvé a naše bohy. Je to náboženská povinnost, připít v předvečer Yule na Ódina!

Na ozdobu se přinášelo mnoho jídla. Takového jídla se nesmí dotknout až do skončení Yule; protože se má nejprve nabídnout mrtvým a teprve co zbyde, mohou si vzít živí. Byly to koláče, oříšky a mnoho dalšího. O večeru Yule by živí měli spát v obývácích a postele ustlat mrtvým. Dovnitř se přinesly zelené větvičky, ozdobené různými koláčky ve tvaru lidí a zvířat . Na vrcholek větví se připevnil hrot kopí jakožto symbol Ódinova Gungniru. Tato větev, či v naší době celý stromek (germánský zvyk od 16. stol.), je symbol Yggdrasilu; stromu života a věšíme na něj ozdoby jakožto předkládání oběti bohům – po vzoru obětí v Uppsale a jiných s tím souvisejících, kdy se na oběť  bohům věšeli po stromech zvířata a lidé!

Když všichni spí, vrací se ke svým dětem „bílý bůh“ Heimdall, aby je obdaroval tím, co si zaslouží. Někteří dostávají ohromné dárky, kdežto jiní dostávají ponožku naplněnou uhlím z komína. Jako Tór projíždí po obloze se svým vozem taženým jelenem a celou noc o Yule navštěvuje všechny své děti. Nejen že bylo Heimdallovi dáno poslání vylepšit lidskou rasu krví bohů, ale také měl lidi hlídat; slyšet vše, co bylo řečeno, vidět vše a odměňovat děti, které si to zasloužily.

Yule není jen svátek mrtvých a živých, ale i vracejícího se slunce, klidu a plodnosti v nadcházejícím roce. Právě v posledních dnech Yule Åsgardsrei zasvěcují své nové členy. Potom vyráží do noci, přestrojeni za zvířata a mytologické bytosti, a jdou od domu k domu a vyprazdňují jejich sklepy od medu, piva a jiných věcí. Dnes posíláme své děti každý rok ven jako „Julebukker (Yule-kozlíky)“. Tato banda berserků a převlečených vlků jistě za ty roky vylekala nejednu starou paní…

Podrobností je ještě více: jako koláče ozdobené svastikami; že si dáváme žebírka, protože jsou z Freyova posvátného zvířete (z vepře); že manželka po skončení Yule uklízí dům od všeho prachu a špíny, zatímco posílá mrtvé pryč a vybízí je, aby zůstali venku, dokud je znovu nezavolá; ale doufám, že nyní víte něco víc o tom, co Yule vlastně je, odkud pochází a proč se slaví… Přemýšlejte o tom – takže, šťastné a veselé YULE!

Zdroj: www.burzum.org

komentářů 11 leave one →
  1. Orel permalink
    25 prosince, 2010 14:49

    Vzácný pane Garlo, původní germánská pravlast leží podle všeho jenom v jižní Skandinávii a na pobřeží Severního a Baltského moře od Fríska po Zadní Pomořany. Takže není co řešit.

  2. militar permalink
    25 prosince, 2010 10:41

    Je mi daleko příjemnější oslavovat slunovrat, či Yule, než narození nějakého Ježíška. Stejně si myslím, že vánoce v podobě jak je dnes známe vymysleli židé, aby prodali to, co se jim během roku nepodařilo prodat. V tom materialistickém duchu jsou pro mne tyto svátky nepřijatelné a tak opravdu budu rád slavit Yule a ne honbu hypermarketů za zvýšení zisků. Rovněž já všem kteří tvoří tyto stránky i jejich čtenářům přeji šťastné a veselé svátky.

  3. Wolf permalink
    24 prosince, 2010 00:02

    Garlo, kromě příspěvků týkajících se Slovanů přímo zde je ke stažení množství knih a článků o Slovanech v sekci Knihovna. A to jsou navíc materiály rozsáhlejší než krátké články zde.
    Při tomto rozsahu nashromážděných informací je nicméně těžké udržovat rovnováhu, což snad lze pochopit. Jak však říká jedno rčení, není člověk ten, který by se zavděčil lidem všem, a to platí i o tomto webu.

  4. Garlo permalink
    23 prosince, 2010 22:21

    Wolf lenže o Slovanoch tu je toho skromne a keď nájdem článok o pôvode Slovanov tak tu vidím germánsku teoriu ktorou chcely ospravedlniť uzemne požiadavky voči slovanským krajinám a stalo sa z toho dogma.Srandovne je že najväčšími bojovníkmi za tu teóriu bývajú práve slovanský historici.

  5. Swantoviet permalink
    23 prosince, 2010 21:40

    Zabij Santu, zachaň Vánoce/Yule/Slunovrat…

  6. Wolf permalink
    23 prosince, 2010 21:05

    Ano, vánoční stromeček či zdobení příbytku zelenými větvemi má pohanský původ. Stejně tak ovšem i Santa Claus a jiné bytosti, které v evropských kulturách přinášejí dárky. Nejedná se původně o americký konstrukt.
    Oslavy zimního slunovratu jsou součástí předkřesťanské evropské tradice, společné všem Indoevropanům. Nevymezujeme se tu ve prospěch Slovanů vůči Germánům, Keltům, Románům či jiným evropským etnikům. Každý si na tomto webu může najít informace o tom, které ho konkrétně zajímá. Nařčení z „germanofilie“ jsou spíše úsměvná.

  7. Orel permalink
    23 prosince, 2010 21:04

    Vzácní pánové, podle mě se staří Germáni a staří Slované nejvíce lišili hlavně jazykem, a máme krev těch i oněch. Ostatně veselé svátky vám všem, ať jim říkáte jakkoli:-)

  8. Garlo permalink
    23 prosince, 2010 19:54

    A vianočny stromček je pôvodom pohanská tradícia.

  9. Garlo permalink
    23 prosince, 2010 19:35

    „Santa Clausem“ Santa Claus je hnusná amrecicka prepáčte že to tak poviem pičovina a s kresťanstvom sa nedá spájať !Vianoce z kresťanského pohľadu by maly byť hlavne duchovným sviatkom nie materialistickým.A súhlasím s Morgarathom prečo tu nieje slovanský zimný slnovrat ale niake germánske yule.Niekedy mi to tu pripomina germanofilny národný odpor !

  10. Morgarath permalink
    23 prosince, 2010 14:49

    dobry clanek, ale proc porad psat o germanskych zvycich, copak slovane nemeli taky neco podobneho? napriklad zimni slunovrat?

    vesely Solncevrat vam vsem, bratri!

  11. Hlutwig permalink
    22 prosince, 2010 00:56

    Díky za moc pěkný článek mého oblíbeného autora. :)

    Přeji redakci a všem spoludiskutujícím šťastné a veselé svátky.

Napsat komentář