Přejít k obsahu webu

Co byla „Provoda“?

26 dubna, 2011
by

Snad všichni známe velikonoční říkanku „Hody, hody do Provody…„. V knížkách i na internetu se čím dál častěji objevuje její moderní verze, kde je tradiční „do Provody“ nahrazeno výrazem „doprovody„. A vše může být také následně doplněno výkladem o tom, že se jedná o doprovod k hostině. Skutečnost je však mnohem zajímavější a původ tohoto říkadla sahá k samým počátkům Slovanů a k jejich původní pohanské mytologii.

Provoda byl totiž byl staroslovanský a pohanský jarní svátek zemřelých, něco jako dnešní dušičky. Jednalo se o jarní bujarou oslavu, během níž Slované vzpomínali na své mrtvé předky. Oslavy byly veselé a hojně se na nich pilo a hodovalo. Slovanské „svátky zemřelých“ byly oproti dnešnímu pojetí veselé a zřejmě se někdy odehrávaly i přímo na hrobech předků. Možná již tehdy vznikla tato jarní říkanka, jejíž původní pohanský smysl bychom už asi nikdy nedokázali poodhalit.
O oslavách zvaných Provoda se také zmiňuje Zdeněk Smetánka v knize Legenda o Ostojovi (vydání z r. 2004: str. 234 a 255).

V pozdějším (křesťanském) pojetí se pojmenování Provoda přesunulo z individuálních pohanských oslav na část křesťanské oslavy Velikonoc. Konkrétně na první neděli po Velikonocích, zvanou též Provodní (nebo také Bílá neděle Provodní). Některé zdroje uvádí, že původní znění říkadla bylo „Pomni hody do Provody„. Pokud je to pravdou, můžeme již mnohem více poodhalit význam této říkanky. V překladu do současného jazyka bychom totiž řekli Nehoduj do první velikonoční neděle, což už začíná dávat smysl. Nehodování bylo výzvou ke střídmosti, tedy ke zdrženlivosti v jídle i životních radostech.

Křesťanství často mělo ve zvyku nahrazovat původní pohanské svátky svými. Přičemž nezřídka stavělo přímo na původních zvycích nebo alespoň na datumu oslav – takto vznikly Vánoce, Dušičky, Sv. Jan a mnoho dalších dnes ryze „křesťanských“ svátků. Oslava mrtvých  Provoda byla tedy zřejmě nahrazena prvním dnem po velikonočním půstu – hodováním v den Bílé neděle Provodní. Tedy alespoň to hodování na Provodu nám po předcích zůstalo. :) V tento den se také konaly průvody novokřtěnců, což mělo nepochybně umocnit dojem, že Provoda je ryze křesťanským svátkem.

Ať tak či onak, dochoval se výraz „Provoda“ až do dnešních dnů. Sice již jen málokdo tuší, čím Provoda ve skutečnosti byla, ale i tak si vždy při říkance „Hody hody do Provody“ vzpomenu na naše slovanské předky, a vidím je jak pijí medovinu na hrobech svých otců…

zdroj: www.slovane.cz    napsal : Petr Tryščuk

komentářů 51 leave one →
  1. Jiřina Skakunová permalink
    31 března, 2021 22:44

    Pomni hody do Provody neznamená to, co tu píšete. Pomni je nezapomeň, dbej o to. To jest, když jsme se postili čtyřicet dní, teď si dopřejeme hody. (Zde je slovo „pomni“ prezentováno asi jako pomiň, opomeň, odstup od toho. To by se lid divil, dostat po dlouhém půstu takový pokyn!)

  2. Miloš permalink
    13 května, 2011 11:28

    Orel: můžeš napsat email velmistrovi Řádu a zeptat se ho na to

  3. Orel permalink
    13 května, 2011 00:37

    „ŘÁD uznává zjevení prvotního symbolu Mechanismu z Antikythéry.“

    :-)))

    http://www.google.cz/search?q=antikythera+mechanism&hl=cs&client=firefox-a&hs=B3z&rls=org.mozilla:cs:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3GDMTdaoNsjEswav_7y3AQ&ved=0CDUQsAQ&biw=1440&bih=702

    To je zjevně pohanský kořen.

  4. Miloš permalink
    13 května, 2011 00:18

    Všem: co kdyby jste se připojili k Řádu Ozubeného Kola? Víra Řádu je podobné idejím, které tady hlásáte: http://www.radozubenehokola.cz/vira
    I když se pravděpodobně jedná o recesi, není vyloučeno že by z toho v budoucnu mohlo být něco víc. Mě se to docela líbí a protože už dávno tvrdím že my nacionalisté potřebujeme vlastní církev tak uvažuji o tom že bych Řád taky podpořil.

  5. Vyrquen permalink
    12 května, 2011 21:16

    Je bych neřešil, jsou to trollové :D Ostatně, já bych byl pyšný mít to, co si udělal Myslič, a klidně bych jak říkají, se scházel u Mysličovo lesa :). Ten email tu bude nejspíš někde na webu napsaný? Blbá otázka, podívám se.

  6. Myslič permalink
    12 května, 2011 21:10

    Shaman—- s tím „posvátným hájem“ si tady ze mě Swantoviet a Lukáš poslední dobou dělaj pořád srandu, protože já ho fakt mám! Ti dva tukani tomu říkají „Mysličův les“ ÷)
    Zkus napsat mejla klukům z Bratrství, oni už „něco“ rozjížděj…

  7. Shaman permalink
    12 května, 2011 21:07

    Vyrquen, můj email je shaman78@seznam.cz Napiš mi. Ať nežijeme zbytečně.

  8. 12 května, 2011 20:50

    Shaman, vskutku zajímavé, k tomu chrámu, klidně bych se ze začátku připojil i k něčemu jako je nějaký chrám ze dřeva někde v lese nebo na nějakým místě kde by žádný hnidopich neměl pozemek a nepožadoval zbourání, stavil bych s radostí. Otázka je, jak by takový chrám měl vypadat? Později bychom mohli koupit i nějaký menší pozemek na který by jsme se někde složili, nebo někoho požádali o povolení. Taky by jsme mohli někde poprosit jak si sám říkal o ten příspěvek. Nebo něco takového, s malým krůčkem by jsme to mohli odstartovat a nabírat víc lidí do našich řad.

    Vyrquen.

  9. Shaman permalink
    12 května, 2011 18:56

    No, třeba už by se pomalu mohlo začít s budováním chrámů a svatyň. A nemusí to být hned Angkor Wat. Co třeba Perunův Posvátný háj, anebo rekonstrukce starých svatých míst. Já vím informací je málo, ale naši předkové by si předce udělali takovou svatyni, jaká by se jim líbila. A kdo má mít pro tyhle věci větší cit než my, jejich potomci? A nemusí takový objekt sloužit pouze rituálům, může se využít i jinak. Co třeba nabídnout veřejnosti pobyt v Perunovém chrámu, kde může meditovat? Ovšem slovanštější výraz by neškodil, taže možná rozjímat :-) takový chrám získá příspěvky na rozvoj. A pokud tam bude i žertvec, může udělat rituál v prospěch návštěvníka. Takový člověk k nám bude mít mnohem blíž. Na první pohled by to byla jen zdánlivě další metoda na relax, jedna z mnohých v současné společnosti. A je otázkou času a správného a citlivého vedení, aby se dotyčný začal zajímat o starou víru víc.
    A to všechno je jenom jedna z forem. Jak jsem psal už dřív, měli bychom vytvořit co nejvíc cest, které povedou k nám. Ale to by chtělo sejít se osobně. Anebo komunikovat mnohem víc a taky už začít tvořit plán. Takhle ofiko na foru si to ale krysy přečtou, jakože určitě i tyhle stránky šmírujou (pokud to čtete krysy, jděte ke všem čertům ), a rychle připraví protiopatření, nejdřív třeba jenom výsměch, pak i nás pohany začnou spojovat s NSDAP, pomluvy atd. atd. Vždyť to už znáte přátelé z minulosti dávné i nedávné.

  10. Myslič permalink
    12 května, 2011 15:40

    Shaman—-No, vem si, že pohanský „revival“ trvá jen nějakých dvacet let…. A přeci jen, nějaké úspěchy už tu jsou. Počkáme si na výsledky sčítání. Církev slábne a my pomalu sílíme a hlavně, nenadáváme si mezi sebou do kacířů a odpadlíků, to je velké plus, ne?

  11. Orel permalink
    12 května, 2011 12:37

    Jistě, pomalu, ale jistě, přiměřeně tomu, jak to těm lidem bude vyhovovat. Kdybychom poatupovali příliš zbrkle a ukvapeně, bylo by to kontraproduktivní. První národní obrození taky mělo víc fází.

Napsat komentář