Přejít k obsahu webu

Smíšený původ křesťanství

5 června, 2010
by

Křesťanství je smíšené náboženství, složené ze směsi ukradeného a přivlastněného z mnoha rozličných kultů, sub-kultů a filozofických myšlenek, které byly převážně mnohem starší než samotná Bible. Skutečný původ některých z těchto hlavních prvků, které jsou často považovány za čistě křesťanské, je následující:

– Biblický příběh o Noemovi a potopě světa je kopií smyšleného příběhu o potopě v sumerském Eposu o Gilgamešovi, který se datuje do 2.tisíciletí př.n.l.

„Madona a dítě“ – ukradeno z pohanských náboženství

Téma „Madony a dítěte“ je považováno za výlučně křesťanské, ve skutečnosti však bylo ukradeno z dřívějších indoevropských náboženství, především z mnohem staršího egyptského kultu Isis a Horuse. Nahoře vlevo: Starověká egyptská socha z 19.dynastie (1295-1186 př.n.l.), předcházející křesťanství o jedno milénium, ukazuje téma „Madony a dítěte“ s Isis a Horusem. Uprostřed: Mozaika klasického Řecka, předcházející příchodu křesťanství, zobrazuje řeckou mytologickou postavu Dionýsa jako svatého dítěte. Toto téma bylo přidáno do křesťanství jako portrét „Madony a dítěte“, nahoře vpravo.

Ukřižování – ukradeno z řecké mytologie

Téma ukřižování, které tvoří samotné jádro křesťanství, je dalším objektem, jenž není křesťanského původu. Vlevo nahoře: Písmo na tomto řeckém amuletu, identifikuje ukřižovanou postavu jako řeckého člověka-boha Orfea-Dionýse, který v této kulturní mytologii povstal z mrtvých. Podobnosti s křesťanským ukřižováním, jak je ilustrováno vpravo, jsou zřejmé a musí být pro křesťany šokem zjistit, že příběh o ukřižování není jejich a že byl začleněn z jiných nekřesťanských náboženství.

– Pojetí posmrtného života a vzkříšení bylo odvozeno z egyptského kultu boha Usira (řecky Osirise), který byl prvním náboženstvím na světě, založeným na vzkříšení. Víra v život po životě tvořila základy egyptské praxe mumifikování.

– Představy o nebi a peklu a o galaktické bitvě mezi silami dobra a zla, byly původně konceptem indoevropského náboženství, vytvořeného prorokem Zarathuštrou. Je významné si všimnout toho, že nebe a peklo nevystupují v křesťanském Starém zákoně, ale že jsou pojetím čistě novozákonním. Samotné slovo „peklo“ (angl. Hell, něm. Die Hölle) bylo převzato od pojmenování indoevropské bohyně podsvětí Hel.

Andělé – ukradeno z řecké mytologie

Andělé jsou dalším tématem, které křesťanství zcizilo z dřívějších náboženství. Vlevo nahoře: Řecká socha cca 100 let  př.n.l. zobrazuje bohyni lásky Afroditu, odrážející návrhy kozonohého Pana – zatímco se nad jejím ramenem vznáší anděl. Srovnejte s obrázkem vpravo: „Anděl“ je velmi často považován za křesťanský prvek.

Křesťanství rovněž převzalo polo-kozu Pana za symbol ďábla, jenž je v křesťanství nejčastěji portrétován s rohy a kozlíma nohama.

Křesťanství mohutně čerpalo z mithraismu

Hlavní kostra křesťanské víry ve skutečnosti vůbec není křesťanského původu, protože její překvapivě značná část byla vytržena z perského kultu boha Mithry, který vznikl ve 2.tisíciletí př.n.l. Po celé Evropě a Asii se kult znám pod jmény Mithra, Mitra, Meitros, Mihr, Mehr a Meher rozšířil na východ přes Indii do Číny, a dosáhl všech částí Římského impéria, od Skotska po Saharskou poušť, a od Španělska k Černému moři. Ostatky mithraistických chrámů můžeme nalézt v Británii, Itálii, Rumunsku, Německu, Maďarsku, Bulharsku, Turecku, Persii, Arménii, Sýrii, Izraeli a v severní Africe.

Podobnosti mezi tímto před-křesťanským náboženstvím a samotným křesťanstvím jsou příliš zřejmé na to, aby mohly být ignorovány:

– Mithra se narodil panně, nazývané „Matka boha“;

– Mithraistický kult věřil v nadpozemské Nebe a Peklo;

– Mithraistický kult učil, že jeho následovníci budou nesmrtelní a věčně spaseni;

– Mithraistický kult učil, že nastane konečný den zúčtování, v němž budou mrtví vzkříšeni, a konečný souboj mezi dobrem a zlem, který zničí panující řád;

– Mithraistický kult vyžadoval, aby byli jeho následovníci pokřtěni;

– Mithraistický kult praktikoval ceremonii, v níž jeho následovníci pili víno a jedli chléb, znázorňujících krev a tělo Mithrovo;

– Mithraistický kult udržoval neděli jako posvátný den;

– Mithraistický kult oslavoval narození svého boha každoročně 25. prosince;

– Mithraistický kult učil, že po vykonání pozemské mise jeho boha se Mithra zúčastnil poslední večeře se svými společníky předtím, než dosáhl nebes, odkud věčně ochraňoval své věrné.

(Zdroj: Franz Cumont – „Les Mystéres de Mithra“, Dover Publications, Inc., New York 1956; Franz Cumont – „The Oriental Religions in Roman Paganism“, Dover Publications, Inc., New York 1956.)

Jiné kulty vzkříšení

Seznam před-křesťanských kultů vzkříšení je dlouhý: Osiris, Tammuz, Adonis, Baldr, Attis a Dionýsos – všichni tito bohové zemřeli a povstali z mrtvých. Mnoho klasických hrdinských postav, jako třeba Herkules, Perseus a Théseus, se zrodilo spojením panenské matky a božského otce.

Je natolik zřejmé, že všechna pohanská náboženství, svátky nebo praktiky, které se křesťanství nepodařilo potlačit, byly do něj prostě včleněny.

zdroj: http://www.white-history.com/hwr17a.htm

komentářů 18 leave one →
  1. kupředu, zpátky ni krok permalink
    9 ledna, 2014 01:55

    Staré duchovno lze prožívat pouhým obrácením se do svého nitra. Pokud je (nebo v pravěku byl) k tomuto způsobu prožívání člověk náležitě vybaven, nemá zapotřebí žádných teatrálních rituálů, natožpak krvavých.
    Je docela klidně možné, že v pravěku bylo takových lidí daleko víc než dnes. V tomto smyslu cestu do pravěku určitě nezavrhuji.

  2. Shaman permalink
    8 ledna, 2014 19:38

    vítězslav: Období vzdoru máš už za sebou? To je „fajn“. A jestli se můžu zeptat, jaké období máš teď? Jen tak si tipnu – období tolerance? Pokud tipuji správně, dovol, abych Ti řekl, že já už mám období tolerance za sebou. V tomto případě totiž toleranci pokládám za minimálně poloviční nastavení druhé tváře. Není třeba zapomínat, že křesťané své období vzdoru ještě pořád za sebou nemají, a nejspíš nikdy mít nebudou. Od začátku až do dneška. Už cca 2000 let říkají – nebuďme jako pohané. Proto nerozumím tomu, proč bychom si my tady, na tomhle místě, nemohli říct – nebuďme jako křesťané.
    Formování pohanství není krátkodobý proces. Vždyť i křesťanům, kteří se nezdráhali vykrádát myšlenky, bohatě prolévat krev a přebarvovat kulty to trvalo několik set let. Proto nikdo z nás tady nepřichází s „jedinou pravdou“ pěkně a atraktivně zabalenou, na které by ještě neuschla barva. My nemíříme do pravěku, jak jsi podotkl. Pouze hledáme zapomenuté cesty. Svým způsobem Tě chápu. Taky jsem měl takové období :-) když jsem chtěl všechno pěkně zabalené a hotové. Ale pokud jsi sem zavítal ze zvědavosti, asi Tě zklamu. Kompletní pohanství založené na naši kultuře, na ceně naší krve a úctě k naším předkům nejspíš Ty nezažiješ. A já také ne. Jeden lidský život na to prostě nestačí.

  3. 8 ledna, 2014 19:18

    Vítězslave, nezdá se mi, že by byl článek naplněn nějakou úpornou vzdorovitostí. A určitě není psán z pohanských pozic. Seriál White History, z něhož pochází tato kapitola, má spíše zdůrazňovat působení bílého člověka v dějinách.
    Když jste už zmínil krvavé oběti pohanství, myslím si, že je velký rozdíl, pokud se něco takového dělo ve jménu tehdejší víry ve starověku a když někoho popraví inkvizice za jeho názor ještě v 19. století (posledním odsouzeným španělské inkvizice k smrti byl učitel Cayetano Ripoli, který byl uškrcen ve Valencii 26. července 1826 za údajnou výuku deismu).
    Zajímavé např. je, že i historie oněch krvavých jatek, jichž se prý dopouštěli pohané na křesťanech. Roku 1749 papež Benedikt XIV. schválil myšlenku, že kolosea byla místem, kde mučednicky umírali křesťané. Do 16. století nikdo nenaznačil, že by koloseum bylo místem mučednické smrti křesťanů.Katolická encyklopedie připouští, že o tom neexistují důkazy, přesto si tam mnoho křesťanů dál představuje krvavá muka.
    Proč tedy nebrat tyto a podobné informace bez emocí, ale jako fakta a zajímavé pátrání v historii?

  4. vítězslav permalink
    8 ledna, 2014 14:22

    Nejsem křesťan, ale to úporné období vzdoru, které člověka omezuje a připadá mi nedospělé, už mám za sebou taky. Slovo ukradeno je opravdu nesmyslné. V tom případě z tohoto zločinu obviňuji všechna učení, jedno vedle druhého. Snad je docela normální, že ze všech koukají univerzální kosmologické legendy, a připadá mi trapný, to takhle řešit.
    O tom, jaký „upgrade“ kesťanství přeci jen přineslo, se nebudu dohadovat. Je mi jasný, že tady akorát narazím. Podobně je otázka, nakolik raný středověk byl opravdu temný, protože i tam se názory odborníků poopravují. Je otázka, jestli v tom bahně, které tu po pádu Říma, po Attilových hordách apod., po ochlazení klimatu bylo, nemělo nějaký smysl, že tu někdo udržoval ostrůvky vzdělanosti. A že se mniši ve skutečnosti nebránili dílům starých kultur, se ví.
    Že se pak projevilo zneužívání církevní moci? Jistě, ale takový už je člověk. A byl takový vždycky a všude. Je otázka, jestli ve jménu takového vzdoru vůči křesťanství je normální idealizovat a romantizovat pohanství, zapomínat na krvavé rituály, ze kterých by vám ve skutečnosti bylo tak akorát zle. Někdo holt míří kupředu, někdo do pravěku.

  5. 6 ledna, 2014 22:30

    Marie, křesťanství že nepotřebovalo od jiných náboženství něco přebírat, slovo UKRADLO je nemístné a nesmyslné, hlásá úplně něco nového, stačí se začíst do spisů Nového zákona a prostudovat dějiny první církve?
    Např. kardinál J.H. Newman tvrdí toto: https://sarmatia.wordpress.com/2010/11/07/za-co-krestanstvo-vdeci-pohanstvi/
    Komu tedy spíše věřit, Vám laikovi nebo přímo kardinálovi, který je v této věci jistě obeznámenější?
    Jinak tento článek nečerpá z Zeitgeistu, ale ze zdroje, který je uveden na konci článku.

  6. Marie permalink
    6 ledna, 2014 17:53

    Křesťanství nepotřebovalo od jiných náboženství něco přebírat, slovo UKRADLO je nemístné a nesmyslné, hlásá úplně něco nového, stačí se začíst do spisů Nového zákona a prostudovat dějiny první církve. Téměř všichni hlasatelé evangelia položili svůj život za to, co hlásali, prvotní církev byla první tři staletí krutě pronásledována. Apoštolé, později církevní pariarchové-otcové- církevní spisovatelé- např. Justin, se vůči jiným náboženským naukám důsledně ohrazovali a svou víru bránili. Je dokázáno historicky, že naopak přívrženci mitraismu přejímali od křesťanů nějaké obřady.Křesťané naopak nechtěli ani používat nový typ řečtiny alfabetu, kterou začali užívat mitraisté. Zdůrazňované podobnosti s jinými náboženstvími, slunečními božstvy Egypta – ukřižováni a zmrtvýchvstání Hora, počty učedníků 12 jsou nesmyslem, vůbec se v mýtech nevyskytují. Mithra jich měl 5.Dost těchto názorú o smíchanosti křesťanství s jinými náboženstvími vychází z kontroverzního filmu Zeitgeist, kde právě informace o mýtech jsou znalci přímo značené za mylné a falešné. Kdo chce podrobnější informace, nalezla jsem tuto adresu: http://rozumnavira.cz/apologetika/24-krestanstvi-a-udajny-vliv-na-nej-ze-strany-mysterijnich-nabozenstvi

  7. R.O. permalink
    27 června, 2010 11:45

    Diky za upozornění. Chyba se stala při překladu.

  8. oprava datace permalink
    26 června, 2010 23:13

    U obrázku „andělé“ máte chybnou dataci antické sochy, pokud se nemýlím (a ověřovala jsem si to), jde o sousoší Afrodity, Eróta a Pana z 1. STOLETÍ př. n. l., nikoliv tisíciletí…

  9. Orel permalink
    20 června, 2010 01:11

    Tak nevím, pane Rothe, já zase normálně nesouhlasil s Vámi, a mě přitom nezablokovali.

  10. Jakub Roth permalink
    18 června, 2010 10:02

    Pane Orle, tak to jo, nepochopil jsem a kaju se. Díky za přivítání. Nevíte, proč jsem byl zablokován? Nebyl jsem sprostý, nikomu jsem nenadával, jen jsem tu a tam nesouhlasil s oponentem, což je ovšem znak normální diskuse. Jojo, jsou to věci.

  11. Orel permalink
    18 června, 2010 01:22

    Dobře, pane Rothe, to byl vtip, nadsázka, je tedy s podivem, že jste to zrovna Vy nepochopil, hahaha!

    Jinak vítějte zpátky!

  12. Jakub Roth permalink
    17 června, 2010 16:16

    Orle, vy myslíte na uchopení moci a slavné ofenzívy? Napište o tom něco víc. Ať je tu troška legrace, jakmile mne zablokovali, tak jste nějak zvážněli, zabudnutí Slávůové. Chechty.

  13. Orel permalink
    16 června, 2010 01:47

    Nesouhlasím s panem Sasem. Je dobře, že se tyto stránky zabývají pohanským světonázorem, přesněji jeho extrémně pravicovým proudem. Je tu spousta pohanských článků, které povzbuzují naši morálku a naše odhodlání. Tento konkrétní článek sice není o bojovém nadšení nebo uspořádání společnosti, ale je o naší kultuře. Posiluje naši lásku k tomu, v co věříme, a tedy i ochotu to bránit.

    Krom toho, nemůžeme pořád myslet jenom na uchopení moci a slavné ofenzívy. Potřebujeme se zabývat také něčím jiným, a nejlépe zamýšlet se u toho.

  14. Miloš permalink
    11 června, 2010 12:11

    Nejen křesťanství vychází ze starších náboženských tradic, náboženství se vždy navzájem ovlivňovali. V Euroasii (s výjimkou jihovýchodní Asie) existovaly za starověku pouze dva náboženské systémy, jedním bylo staré pohanské náboženství árijských národů, které se po rozšíření Árijců do velké části světa rozdělilo do více forem (sumerské, babylónské, staroegyptské náboženství, nábožensttví starých Řeků a Římanů, Keltů, mithraismus a zoroastrismus u peršanů, astartů u Germánů a také náboženství staroslovanské a hinduismus, který se jako jediný udržel dodnes) I když se jednotlivá náboženství od sebe v něčem lišili, v zásadě byly náboženské představy všech árijských národů velmi podobné. Vedle toho bylo semitské náboženství s vírou v jednoho boha, které existovalo již ve starém Egyptě a zejména se rozvinulo u Židů. Jiné semitské národy, například Féničané, však měly svoje vlastní polyteistické náboženství. Křesťanství pak vzniklo syntézou judaismu s árijským pohanským náboženstvím (řeckým, římským, egyptským a zejména s mithraismem), základ byl vzat z judaismu, ale aby se nová víra přizpůsobila vkusu árijců, bylo jí třeba vhodně upravit a obohatit náboženskými představami árijských národů, protože čistě semitské náboženství by Árijci těžko přijali. Proč křesťanství zvítězilo je složitá otázka, hlavní důvody bych vidfěl v tom, že dává lidem naději na věčný život v nebi, což pohané neznali, fakt je ten, že je logičtější a má méně vnitřních rozporů (ale to že něco do sebe logicky zapadá a nemá vnitřní rozpory nemusí znamenat že je to pravda) a také že pohanství bylo zaměřené na vládnoucí třídy, zatímco křesťanství se zaměřilo na chudé a na otroky , kterých byla většina obyvatel. Takže křesťanství dnes není možné chápat jako čistě semitské náboženství, semitskými náboženstvími jsou dnes zejména judaismus, který však vlastně ani tak není náboženstvím ale spíše evoluční skupinovou strategií která radí Židům jak se mají chovat aby byli co nejúspěšnější na úkor nežidů, bůh hraje v Talmudu vedlejší roli, a pak zejména islám, na který nepůsobily žádné vnější vlivy, takže islám je skutečnou rasovou vírou Semitů. Původní árijské pohanské náboženství se udrželo už jenom v Indii, i kdiž i tam zdegenerovalo kvůli prolínání s nábožensvím původního „cikánského“ obyvatelstva Indie.

  15. sas permalink
    11 června, 2010 08:40

    Je to neuvěřitelné, jaké „srance“ tenhle článek a jemu podobné neustále řeší, komu to jako má být prospěšné, kdo chce věřit tak prostě bude a už je jedno jestli se jedná o Krista nebo o Slovanské bohy, nebo jsou někteří bozi víc než ti druzí. Máme tady nějaké srovnání obrazů, což mě přijde tragikomické jako všechno ostatní, když člověk bude chtít tak nějakou spojitost mezi něčím si najde vždy. Samozřejmě, že křesťanství přebralo nějaké obyčeje a kulturní prvky té a té země, ale to je tak se vším, když se chce něco úspěšně infiltrovat. Ale v současné době řešit tyhle marnosti, když jsou tu absolutně jiné problémy, tak to se mě zdá spíš ztrátou času.

  16. Orel permalink
    6 června, 2010 15:53

    Křesťané nevěří v to samé, co my. Nevím jak ostatní, ale já nejsem nadšen z toho, že používají prvky pohanského původu. Stejně jako nejsem nadšen z toho, že kvalitní československé zbraně nakonec používaly státy Osy.

    Slovo křesťanství a jméno/titul Kristus pochází z řeckého výrazu staršího než křesťanství.

    Římský kult Neporazitelného Mithry sebe sama odvozoval od perského kultu, ale ve skutečnosti pocházel z Malé Asie. Nicméně i v Malé Asii žilo indoíránské etnikum. Naopak indický Mithra je údajně mírumilovné povahy a pravděpodobně nezabíjí býka.
    Co se Mithrova původu ze skály týče, jedná se spíš o jeskyni. Římští Mithrovi vyznavači tvrdili, že původní jeskyně ležela v Persii.

  17. DDR permalink
    6 června, 2010 02:49

    Člověk je tvor náboženský jak poznamenal Fromm a já s ním souhlasím, ikdyž předmětem náboženství je cokoli, třeba ateismus nebo komunismus a bůh či bohové zmizeli, nicméně ty staré principy najdeme všude i tady….bohové přicházejí a odcházejí, principy v různých variacích přežívají.

  18. Orel permalink
    6 června, 2010 01:26

    Je použito slovo „ukradeno“. Ano. Křesťané navázali na starší tradici, vypůjčovali si z ní, a pak tu tradici prohlásili za zlo a popřeli by, že by s ní měli cokoli společného. Je to to samé, jako když křesťané ukradnou staré pohanské kultovní místo a provozují tam své rituály.

Napsat komentář